Notícies

WRITTEN ON SKIN

Us recordem que el proper dimecres 16 de març de 2016, a les 20.00 hores, tindrà lloc  l’estrena de l’ òpera Written on Skin  de George Benjamin.


Written on Skin
(Versió Concert Semiescenificada)
George Benjamin

Òpera en tres parts. Estrenada el 7 de juliol de 2012 al Festival d’Aix-en-Provence. Aquesta òpera contemporània s’estrena a Espanya al Gran Teatre del Liceu.

L’orquestra la dirigeix el propi autor, George Benjamin. Es tracta d’una obra imprescindible del Segle XXI i així ho prova el fet que ha guanyat nombrosos premis internacionals.

El llibret de Martin Crimp esta basat en la llegenda del trobador Guillaume de Cabestany, recollida també al Decameron de Giovanni Boccaccio. Aquesta llegenda occitana del segle XII, narra la història d’un poderós senyor que encarrega un llibre sobre la història de la seva família a un jove escriptor. El llibre desperta la rebel•lia de la seva submisa esposa Agnès, que sedueix l’escriptor i li fa canviar el contingut per que el seu marit la vegi com ella és realment. Això obre el camí a un final tràgic i cruel.

La música de Geroge Benjamin opta deliberadament per una simplicitat que fa més impactant la seva força dramàtica. A vegades el silenci és un gran discurs i aquí, la tensió somorta també ho és. La voluntat de la música és la de potenciar el diàleg, té un paper complementari, quasi climàtic. No hi ha obertura, no hi ha àries i no hi ha cor. Els personatges i els seus discursos són el que genera la música que els acompanya.

El mateix passa amb el llibret, que és un conte lineal capaç de revelar tot l’inquietant i apassionat dramatisme de l’experiència humana que explica. La característica especial és la qualitat del seu text, fet que en la tradició operística no és el més habitual. Martin Crim és un dramaturg anglès d’èxit i opta per un argument amb arrels medievals relacionades amb la Provença. El personatge que tria, Guillaume de Cabestany és real, però la llegenda és inventada.

Aquesta versió semiescenificada es basa en la realitzada per Benjamin Davis per al Festival d'Ais de Provença del 2012.

En aquesta òpera comptarem amb la direcció musical del propi compositor, mestre George Benjamin i amb les veus de Christopher Purves, Barbara Hannigan, Tim Mead, Victoria Simmonds i Robert Murray. També comptarem amb la Mahler Chamber Orchestra (MCO).

Aquesta òpera només es representa un dia.