Notícies

WERTHERUs recordem que el proper diumenge 15 de gener de 2017, a les 17.00 hores, tindrà lloc l'estrena de l' òpera Werther de J. Massenet.


Werther
Jules Massenet


Drama líric en quatre actes. Llibret d'Édouard Blau, Paul Milliet i Georges Hartmann. Música de Jules Massenet. La estrena absoluta de la primera versió va tenir lloc  a l'Òpera de Viena el 16 de febrer de 1892. S’estrena a Barcelona, al Gran Teatre del Liceu el 29 d'abril de 1899. Darrera representació al Liceu el 19 de juliol de 1992. S'ha representat al Teatre un total de 51 vegades.
 
Werther és la història d'una passió. La protagonitza el jove Werther, enamorat de Charlotte, però és un amor impossible, perquè ella vol ser fidel al jurament que havia fet a la seva mare de casar-se amb Albert. Aquest triangle (Werther, Charlotte i Albert) curiosament no crea una cadena de gelosies i d'enfrontaments, com és habitual a moltes òperes. A Werther hi ha un drama però no hi ha culpables. Ningú provoca la passió, ningú conspira per destruir-la. Charlotte no exhibeix el seu amor per Werther; la germana de Charlotte (Sophie), enamorada de Werther, hi renuncia. El marit, excepte en el darrer moment, confia en Werther; i el mateix Werther intenta, fins a l'extenuació, evitar la tragèdia però a la fi es suïcidarà perquè prefereix morir a viure sense ella.

L'argument  basant-se  amb la novel•la de Goethe (1774) en què s'inspira respon a la sensibilitat del preromanticisme alemany. Massenet ens presenta fidelment el personatge romàntic que personifica la melancolia per causa d’un amor impossible. L'opera de Massenet (1892) té quatre actes dedicats a l'enamorament de Werther, al seu allunyament de Charlotte, al retrobament dels enamorats i al suïcidi de Werther.

El muntatge de Willy Decker ha estat un èxit en diversos teatres i se situa en un expressionisme romàntic amb contrastos de color i formes impossibles que acompanyen les diferents situacions anímiques de l’obra.

La principal característica de la dramatúrgia d'aquest Werther és que tot s'entén perfectament. Decker creu que qualsevol direcció escènica d'una òpera ha d'estar orientada a fer visible el sentit d'aquella òpera. Es pot canviar d'època, decorat, vestuari, però el que és important és que s'entengui el tema essencial de l'òpera, en aquest cas la passió de Werther.

És una producció de l'Oper Frankfurt.
 
En aquesta òpera comptarem amb la direcció musical del mestre Alain Altinoglu i amb les veus de Piotr Beczala/Josep Bros, Joan Martín-Royo/Carlos Daza, Stefano Palatchi, Antoni Comas, Marc Canturri, Xavier Comorera/Ignasi Gomar, Anna Caterina Antonacci/Nora Gubisch, Elena Sancho-Pereg/Sonia de Munch i Guisela Zannerini/Elizabeth Maldonado. També comptarem amb l'Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu i el Cor Infantil Amics de la Unió de Granollers (Director Cor: Josep Vila i Jover).


Aquesta òpera també es representarà els següents dies:

17, 18, 19, 23, 24, 25, 27, 28 i 31 de gener; 1 i 3 de febrer de 2017 a les 20:00h
29 de gener i 4 de febrer de 2017 a les 18:00h