Notícies

UNA VOZ IN OFF-LA VOIX HUMAINE

Us recordem que el proper diumenge, 18 de gener de 2015, a les 17.00 hores, tindrà lloc l’estrena de l’òpera Una voz in Off  i La voix humaine.

Una voz in off de Xavier Montsalvatge

Opera romàntica en un acte i tres escenes per a dos personatges i mig. Llibret i música de Xavier Montsalvatge. Estrenada el 13 de desembre de 1962 al Gran Teatre del Liceu. Darrera representació al Liceu, el 2 de novembre de 2002, en versió concert.
Una veu "in off" és la que es canta des de fora de l'escenari. En l'òpera de Montsalvatge, la veu "en off" és la de un magnetòfon que reprodueix el missatge que un marit, abans de morir, va gravar per la seva dona i en el que li deia que la estimava molt. Però que no li havia dit abans perquè ella el tractava amb  molta fredor. La dona te un amant perquè se sent menyspreada per seu marit. És un cas d'incomunicació, molt del gust de l’època. Però el conflicte amorós entre els tres personatges, tan habitual en òpera, no es resol amb un drama sinó sarcàsticament: la dona s'enamora de la veu del mort, l'amant no vol matar ningú sinó només destruir la gravació i tot acaba amb un duet entre la vídua i la veu "in off".

La voix humaine és una òpera de Francis Poulenc.

És una tragèdia lírica d'un sol acte, de quaranta minuts de durada, per a soprano i orquestra.
 
L'obra està basada en l'obra de teatre La veu humana de Jean Cocteau, el qual, juntament amb la soprano francesa Denise Duval, treballà molt estretament amb Poulenc en la preparació de l'estrena de l'òpera, que va tenir lloc al Théâtre National de l'Opéra-Comique de París el 6 de febrer de 1959. El llibret consisteix en la darrera conversa telefònica d'una dona amb el seu estimat, que ara està enamorat d’algú altre. Durant la trucada,que és un monòleg, la dona explica que s'ha intentat suïcidar perquè l'han abandonat. L'obra té llargs passatges de cant sense acompanyament musical que exigeixen que la intèrpret tingui unes bones dots d'actuació.
Estrenada al Gran Teatre del Liceu el 21 de desembre de 1965. Darrera representació al Liceu, el 2 de juny de 2007.
 
Aquesta òpera també es representarà els següents dies:
20 i 22 de gener de 2015 a les 20h