Notícies

STREET SCENE

Us recordem que el proper divendres, 1 de març de 2013, a les 20.00 hores, tindrà lloc l’estrena de l’òpera “STREET SCENE” de Kurt Weill.
 

Entre l’òpera i el musical

La breu però memorable carrera americana de Kurt Weill es va iniciar amb aquesta obra, la qual constitueix un pont entre la tradició de l’òpera europea del segle XX –amb missatges implícits al segle XIX- i la cultura popular americana, amb gran influència de la m´suica negra. Per això la sorpresa davant la convivència de la crítica social i el so de Broadway.
 
Street Scene (Escena de carrer) és la primera òpera que Kurt Weill féu en la seva etapa americana –s’havia instal•lat als Estats Units fugint de la persecució nazi–, que definí com a «american opera» o «Broadway opera», estrenada al Schubert Theatre de Filadèlfia el 1946. El llibret és del dramaturg americà Elmer Rice, escriptor de gran prestigi i compromès políticament, sobre una obra pròpia del mateix nom (Premi Pulitzer 1929, portada al cinema per King Vidor el 1931), amb la lletra de les cançons del poeta afroamericà Langston Hughes, figura destacada en l’anomenat Harlem Renaissance dels anys trenta.

Weill havia mostrat ja en la seva etapa europea un gran interès pel jazz i la música americana i també pel blues i les cançons populars, i aquesta obra suposa la creació d’una òpera americana, en anglès, influïda per la comèdia musical de Broadway i el jazz, en la qual integra recitatius, diàlegs, àries i conjunts de l’òpera tradicional europea, en un tot harmoniós i atractiu.

L’acció transcorre en un barri molt pobre de Nova York, l’East Side de Manhattan, en dos dies molt calorosos de l’estiu, davant una escala de veïns que protagonitzen les diverses històries de la trama, totes d’un realisme cru i una gran duresa –amors, traïcions, baralles, xafarderies, tensions–, amb una càrrega important de denúncia social i un final tràgic. Es tracta d’una comunitat de diverses ètnies, emigrants de procedència distinta, en la qual destaca la figura angoixada d’Anna Maurrant («Somehow I never could believe»), casada amb Frank, personatge desagradable i violent, que l’assassina a ella i al seu amant en descobrir la seva relació i és detingut per la policia. La seva filla Rose, enamorada de Sam Kaplan, somnia en un futur millor («We’ll go away together»), que es demostrarà impossible i se’n va del barri amb el germà petit. L’expulsió de la família de Jenny Hildebrand, que no pot pagar el lloguer, el part de Mrs. Buchanan, les propostes indecents de Harry Easter a Rose, són altres episodis d’aquest brillant retaule, corejat per les xafarderes que tafanegen i critiquen sense pietat.

En aquesta òpera comptarem amb la direcció musical del mestre Tim Murray, i amb les veus de Geof Dolton, Elena Ferrari, Paul Featherstone, Kate Nelson, Paul Curievici, Robert Burt i altres. És una coproducció de The Opera Group/Young Vic co-production i Originally co-produced with Watford Palace Theatre. També comptarem amb l’Orquestra Simfònica i Cor del Gran Teatre del Liceu i el Cor Vivaldi-Petits Cantors de Catalunya.

Aquesta òpera també es representarà els següents dies:

2, 4 i 5 de març de 2013 a les 20:00h