Notícies

L'HOLANDÈS ERRANT

Us recordem que el proper dimarts 2 de maig de 2017, a les 20.00 hores, tindrà lloc  l’estrena de l’ òpera L’holandès errant  de R. Wagner.


L’HOLANDÈS ERRANT
Richard Wagner


Òpera romàntica en tres actes. Llibret i música de Richard Wagner. L’estrena absoluta de la primera versió va tenir lloc el dia 2 de gener de 1843 a l’Òpera de Dresden. S’estrena a Barcelona el 12 de desembre de 1885 al Gran Teatre del Liceu. Darrera representació al Liceu el 4 de setembre de 2012 (versió concert). S’ha representat en el Liceu un total de 86 vegades.

L’holandès errant se situa en un petit poble noruec on Senta —filla del capità  Daland— viu fascinada per la història d’un mariner condemnat a errar eternament amb el seu vaixell, fins que l’alliberi l’amor fidel d’una noia. Senta viu obsessionada per una pintura que reprodueix la figura de l’holandès i està disposada a ser aquella noia malgrat estar promesa amb Erik, malgrat no haver vist mai l’holandès i malgrat la condemna que pesa sobre ell. Per això l’amor de Senta no el crea el desig o l’interès sinó que és pur, gratuït i generós. No és un amor real sinó ideal.

L’òpera, d’un sol acte, explica l’arribada de l’holandès (primera escena), la trobada amb Senta (segona escena) i el tràgic desenllaç que costa la vida a Senta (tercera escena).

Dramatúrgia

En síntesi, el que Philipp Stölzl posa sobre l’escenari és la llegenda de l’Holandès errant  però ho fa tal com aquella llegenda és viscuda i experimentada per Senta. 
La seva versió de L’Holandès errant difereix de l’habitual en el fet de situar la llegenda en la imaginació de Senta. Per tant, tota la representació es basa en la seva visió estimulada per la lectura del llibre, no pel retrat de l’holandès com apareix en l’argument de Wagner.
La història es trasllada a la biblioteca de la mansió de Daland, on la realitat i la ficció s’entrellacen a mesura que Senta imagina l’acció llegint el conte de l’holandès errant.
Així en tota l’òpera, els personatges van desdoblant-se entre la imaginació i la realitat.

És una producció de la Staatsoper Unter den Linden (Berlín), original del Theater Basel.

En aquesta òpera comptarem amb la direcció musical de la mestre Oksana Lyniv i amb les veus d’ Attila Jun, Elena Popovskaya / Anja Kampe, Timothy Richards / Danie Kirch, Itxaro Mentxaka, Mikeldi Atxalandabaso i Albert Dohmen / Egils Siliņš. També comptarem amb l’Orquestra Simfònica i Cor del Gran Teatre del Liceu (Directora Cor: Conxita Garcia).


Aquesta òpera també es representarà els següents dies:

6, 10, 18, 22 i 26 de maig de 2017 a les 20:00h
14 de maig de 2017 a les 18:00h
28 de maig de 2017 a les 17:00h