Notícies

IL TROVATORE

Us recordem que el proper dilluns 17 de juliol de 2017, a les 20.00 hores, tindrà lloc  l’estrena de l’ òpera Il Trovatore  de G. Verdi.

Il Trovatore
Giuseppe Verdi


Òpera en quatre actes. Llibret de Salvadore Cammarano i Emanuele Bardare i música de Giuseppe Verdi. Es va estrenar per primera vegada el 19 de gener de 1853 al Teatro Apollo de Roma. Un any més tard, el 20 de maig de 1854, arribava per primer cop a Barcelona, al Liceu, on es va poder veure per darrer cop el 30 de desembre de 2009 i on s’ha representat un total de 275 vegades.

L’argument procedeix del drama de García Gutiérrez que protagonitza el trobador Manrico, caracteritzat com un heroi romàntic: marginal (es creu fill d’una gitana, Azucena), rebel (és partidari del Comte d’Urgell), sensible (els trobadors eren poetes i músics) i enamorat de Leonora, una dama de la cort de l’enemic de Manrico, el Comte de Luna, que n’és la contrafigura: poderós, cruel i detestat.

El que succeeix a Il trovatore té el seu origen uns anys abans, quan el pare del Comte de Luna feu cremar, per bruixeria, la mare d’Azucena i aquesta, en venjança, llençà a la foguera el nen que creia fill del Comte però que, per un error seu, era el seu propi fill. Per això, el Manrico que Azucena feia passar per fill seu era, de fet, el germà del Comte de Luna. En aquest turbulent context, l’amor de Manrico i Leonora és una tragèdia: el Comte empresona i condemna a mort Azucena i quan Manrico corre a salvar-la, és detingut i condemnat a mort. Per evitar-ho, Leonora, que sap que el Comte la desitja, promet lliurar-se-li si allibera el Trobador, però s’enverina per impedir l’ultratge. Per això, en un atac de còlera, el Comte ordena que mori Manrico i força la gitana a veure l’execució, però Azucena li revela que aquell cos mort és el del seu propi germà. La venjança s’ha consumat.

Il Trovatore és una versió renovada de la producció del Liceu (juntament amb l’òpera d’Oviedo) que es va presentar al teatre del Liceu l’hivern de 2009.

La nova direcció d’escena de Joan Anton Rechi, presenta “un trobador, Manrico, immers en una espècie de guerra civil contra el comte de Luna i lluitant per l'amor de Leonora”. I el fet de considerar que l’argument està “immers en una mena de guerra civil” ha dut a Joan Anton Rechi a reproduir sobre l’escena els gravats de Francisco de Goya sobre Los desastres de la guerra que havia pintat amb motiu de la guerra de la independència contra els exèrcits de Napoleó. El que veié Goya en aquella guerra l’horroritzà i aquest és el to dels seus gravats.  Rechi segueix dient que, aquesta és “una producció en la qual apareixen les pintures del geni aragonès barrejant-se amb la història d'Il Trovatore, transformant així l'escenari del Gran Teatre del Liceu en una immensa tela, on es projecten els gravats de Goya”.En aquesta òpera comptarem amb la direcció musical del mestre Daniele Callegari i amb les veus d’Artur Ruciński / George Petean, Kristin Lewis / Tamara Wilson, Marianne Cornetti / Larisa Kostyuk, Marco Berti / Piero Pretti, Carlo Colombara / Marco Spotti, Maria Miró i Albert Casals. També comptarem amb l’Orquestra Simfònica i Cor del Gran Teatre del Liceu (Directora Cor: Conxita Garcia).


Aquesta òpera també es representarà els següents dies:

18, 20, 21, 24, 26 i 28 de juliol de 2017 a les 20:00h
23 de juliol de 2017 a les 17:00h
29 de juliol de 2017 a les 18:00h