Notícies

ELEKTRA

Us recordem que el proper dimecres 7 de desembre de 2016, a les 20.00 hores, tindrà lloc  l'estrena de l' òpera Elektra  de R. Strauss.

Elektra
Richard Strauss

Tragèdia en un acte. Llibret d'Hugo von Hoffmansthal. Música de Richard Strauss Aquesta va ser la primera de les nombroses col•laboracions entre el músic i el llibretista. La estrena absoluta de la primera versió va tenir lloc el dia 25 de gener de 1909 a l'Òpera de Dresden. S’estrenà  a Barcelona, al Gran Teatre del Liceu el 15 de febrer de 1949. Darrera representació al Liceu el 3 de març de 2008. S'ha representat al teatre  un total de 36 vegades.
 
Intensa obra de contrastos musicals en la qual Strauss plasma l'horror de la tragèdia de Sòfocles. Basada en la mitologia grega, l'argument narra la fúria visceral de venjança que posseeix a la protagonista.

A Micenes, Elektra i Chrysothemis són les filles de la reina Clitemnestra. Elektra va ser testimoni de l'assassinat del seu pare, Agamèmnon, rei de Micenes, a mans de la seva pròpia mare, Klytämnestra, i de l'amant d'aquesta, Aegisth. Elektra va tenir de suportar les conseqüències del crim: l'exili de l'hereu del regne (el seu germà Orest) i la usurpació del tron per part dels assassins. La seva serà, doncs, una venjança justa, obsessiva i alliberadora.
Les filles planegen venjar-se'n, però abans de poder fer-ho arriba el tercer fill, Orestes, que tots creien mort. Quan aquest s'assabenta dels fets, assassina la mare i l'amant. Elektra, després d'una intensa dansa triomfal, cau morta.

Aquesta  producció d'Elektra el 2013, va ser la darrera producció del gran i polifacètic director de cinema i teatre  Patrice Chéreau, transcorre en un temps indefinit i perfila de manera magistral els caràcters i la vessant humana que hi ha darrere la tragèdia d’Elektra.

La dramatúrgia sintonitza perfectament amb allò que Strauss i Hofmannsthal volien: la unitat del text, la música i l'acció teatral al servei d'expressar l'essencial, que aquí és la venjança com a deure moral que encarna Elektra.
 
És una coproducció del Gran Teatre del Liceu, Teatro alla Scala (Milà), Metropolitan Opera House (Nova York), Festival d'Aix-en-Provence, Staatsoper Unter den Linden (Berlín) i Finnish National Opera (Hèlsinki).
 
En aquesta òpera comptarem amb la direcció musical del mestre Josep Pons i amb les veus de Waltraud Meier, Evelyn Herlitzius, Adrianne Pieczonka, Thomas Randle, Alan Held, Franz Mazura, Renate Behle, Florian Hoffmann, Mariano Viñuales, Bonita Hyman, Andrea Hill, Silvia Hablowetz, Marie-Eve Munger, Roberta Alexander, Mariel Aguilar, Olatz Gorrotxategi, Carmen Jiménez i Helena Zaborowska. També comptarem amb l'Orquestra Simfònica i Cor del Gran Teatre del Liceu (Directora Cor: Conxita Garcia).


Aquesta òpera també es representarà els següents dies:

15, 19 i 23 de desembre de 2016 a les 20:00h
11 de desembre de 2016 a les 17:00h