Notícies

COSÌ FAN TUTTE

Us recordem que el proper dimecres, 20 de maig de 2015, a les 20.00 hores, tindrà lloc l’estrena de l’òpera Così fan Tutte de Wolfgang Amadeus Mozart.

Opera buffa en dos actes. Llibret original de Lorenzo da Ponte  inspirat en textos de Boccaccio, Shakespeare i Cervantes. Música de Wolfgang Amadeus Mozart. Estrenada el 26 de gener de 1790 en el Burgtheater de Viena. Estrenada a Barcelona en el Teatre de la Santa Creu el 4 de novembre de 1798. Estrenada en el Gran Teatre del Liceu el 4 de gener de 1930. Última representació en el Liceu, el 30 de gener de 2004.

Acte I

Escena 1: Terrassa d'un cafè

En un cafè, Ferrando i Guglielmo, dos oficials, manifesten que les seves núvies els seran eternament fidels. Don Alfonso s'uneix a ells i fa una aposta amb els dos oficials, dient que ell pot provar en un sol dia que aquestes dues dones (com totes les dones) són volubles. Accepten l'aposta: els dos oficials fingiran que els criden a la guerra; després tornaran disfressats i cadascun intentarà enamorar a l'estimada de l'altre.

Les dues dones, que són germanes, estan lloant als seus enamorats. Alfonso arriba i anuncia les males notícies: els oficials han estat cridats a la guerra. Ferrando i Guglielmo arriben, amb el cor trencat, i s'acomiaden d'elles. Conforme el vaixell s'allunya cap a alta mar, Alfonso i les dues germanes els desitgen un bon viatge, després Alfonso, que s'ha quedat sol , canta un arioso contra la inconstància de les dones.

Escena 2: Una habitació a casa de les germanes

Despina, la seva donzella, arriba i els pregunta què va malament. Dorabella lamenta el seu turment d'haver estat abandonada. Despina es burla de les germanes, aconsellant-les prendre nous amants que reemplacin als antics . Després de la seva marxa, arriba Don Alfonso. Tem que Despina reconegui als homes malgrat les seves disfresses, així que la suborna perquè li ajudi a guanyar l'aposta. Arriben els dos homes, disfressats com a albanesos amb bigots.

Entren les germanes i s'alarmen per la presència d'homes desconeguts a la seva casa. Els "albanesos" intenten conquistar a les germanes. Fiordiligi manifesta que serà lleial. Ferrando, que es queda sol i nota que va a guanyar, lloa al seu amor.

Escena 3: Un jardí

Les germanes es lamenten. Despina pregunta a Don Alfonso si li permet fer-se càrrec del pla de seducció. De sobte, entren els "albanesos" i amenacen amb enverinar-se si no se'ls permet cortejar a les germanes. Don Alfonso intenta calmar-los, però llavors beuen el verí i es desmaien. Poc després, arriba un metge, que no és un altre que Despina disfressada, que,  aconsegueix reviure als "albanesos". Els homes, recuperats però en to de sofrir una al•lucinació, exigeixen un petó de les deesses que estan davant ells. Les germanes els rebutgen, encara que Don Alfonso i el doctor (Despina) els insten al fet que ho facin.


Acte II

Escena 1: Dormitori de les germanes. Despina demana a les germanes que accedeixin als desitjos dels "albaneso, se’n va. Dorabella confessa a Fiordiligi que se sent temptada, i les dues es mostren conformes que un mer flirteig no farà mal i les ajudarà a passar l'estona que han d'esperar fins que tornin els seus estimats.

Escena 2: El jardí

Dorabella i el disfressat Guglielmo estan aparellats, com els altres dos. La conversa és bastant incòmoda, i Ferrando es marxa amb Fiordiligi. Ara que estan sols, Guglielmo intenta cortejar a Dorabella. Aquesta no es resisteix molt i acaba lliurant-li un medalló, amb el retrat de Ferrando en el seu interior, a canvi d'un vaig dir amb forma de cor. Ferrando té menys èxit amb Fiordiligi, així que s'enfada quan més tard descobreix que el medalló amb el seu retrat ha estat tan ràpidament lliurat al nou amant. Guglielmo al principi simpatitza amb Ferrando, però després presumeix, perquè la seva enamorada li és fidel.

Escena 3: L'habitació de les germanes

Dorabella admet la seva indiscreció davant Fiordiligi, disgustada, decideix seguir a l'exèrcit per trobar al seu enamorat. Abans que pugui anar-se, no obstant això, arriba Ferrando i segueix cortejant-la; al final, Fiordiligi acaba en els seus braços .Guglielmo queda afligit. Ferrando es burla d'ell, de la mateixa manera que Guglielmo hacia fet abans amb ell. Don Alfonso, guanyador de l'aposta, diu que les perdonin, perquè Così fan tutte ("Totes les dones fan el mateix"), i així ho acaben admetent Ferrando i Guglielmo.

Escena 4

L'escena comença com unes dobles noces per a les germanes i els seus nuvis "albanesos". Despina, disfressada de notari, presenta el contracte de matrimoni, i tots ho signen. Just llavors se sent música militar al lluny, anunciant el retorn dels oficials. Don Alfonso confirma els temors de les joves: Ferrando i Guglielmo tornen. Els "albanesos" corren a amagar-se (en realitat, per canviar-se la disfressa). Tornen en el seu uniforme d'oficial i manifesten el seu amor. Don Alfonso els ensenya el contracte de matrimoni, i, quan ho llegeixen, s'enfaden. Llavors es marxen i tornen poc després, vestits la meitat com a "albanesos" i l'altra meitat com a oficials. Es descobreix que el notari era en realitat Despina i les germanes s'adonen que les han enganyat. Al final, tot es perdona, i el grup sencer lloa l'habilitat per acceptar tots els moments de la vida, tant els bons com els dolents, amb la moralitat: feliç aquell que tot ho pren pel costat bo.


Dramatúrgia

El gran encert d'aquesta producció de Così fan tutte, ha estat aplicar un objectiu de gran angular al seu argument que es converteix, així, en un exemple de la banalitat d'algunes conductes socials. L'acció se situa entre els clients d'un gran hotel pel qual transita gent rica, cosmopolita, frívola i consumista. En aquest context, l'elecció d'una parella sembla tan capritxosa com l'elecció d'un objecte en una tenda de luxe. Damiano Michieletto ―venecià amb una gran projecció internacional― ha ideat quatre espais d'aquest hotel ―el hall, el bar de copes, un dormitori i un distribuïdor que dóna accés a les habitacions― els quals giren sobre una plataforma rotatòria perquè la seqüència de les escenes es produeixi amb agilitat i elegància. Els protagonistes masculins són militars de la marina ―el cor «Bella vita militar» es canta com un himne patriòtic― que no tornen disfressats d'albanesos sinó de play boys i que, quan simulen un suïcidi, beuen el verí amb una mica de ginebra. Les noies, per la seva banda, carregades de borses de tendes, quan lamenten la marxa dels nois, ho fan amb la còlera histèrica d'unes malcriades. Al marge d'aquest ambient el filòsof Don Alfonso observa, aconsella o intervé en l'acció, com un Deus ex machina. L'ambigu desenllaç de l'obra adquireix, en aquesta producció, els trets d'un fracàs i d'un desengany explícit.

És una producció del Teatre de la Fenice de Venècia.

En aquesta òpera comptarem amb la direcció musical del mestre Josep Pons i amb les veus de Juliane Banse/Maite Alberola, Maite Beaumont/Gemma Mengi-Alabert, Joel Prieto/David Alegret, Joan Martín-Royo/Borja Quiza, Savina Puértolas/Anna Tobella i Pietro Spagnoli/William Berger. També comptarem amb la Orquestra Simfònica i Cor del Gran Teatre del Liceu.

Aquesta òpera també es representarà els següents dies:

21, 22, 26, 27, 28, 29 i 30 de maig de 2015 a les 20:00h
24 de maig de 2015 a les 17:00h