Notícies

CARMEN

Us recordem que el proper divendres 17 d’abril de 2015, a les 20.00 hores, tindrà lloc l’estrena de l’òpera Carmen de Georges Bizet.

Georges Bizet: Carmen

Carmen és una òpera francesa en quatre actes amb música de Georges Bizet i llibret en francès de Ludovic Halévy y Henri Meilhac, basada en la novel•la Carmen de Prosper Mérimée, publicada per primer cop en 1845, la qual a la vegada possiblement estigues influïda per el poema narratiu Los gitanos (1824) de Aleksander Pushkin. Mérimée havia llegit el poema en rus en 1840 i el va traduir al francès en 1852.

Fou estrenada en la Opera Comique de Paris en 2 de març de 1875. Estrenada en el Gran Teatre del Liceu el 26 de gener de 1888. Última representació en el Liceu, el 30 de juliol de 2011.
Carmen va modificar decididament la òpera francesa y es vista com la gran anticipació de l’escola italiana coneguda com "verismo". Avui es l’òpera francesa més famosa e interpretada en el mon sencer. Carmen es va convertir d’immediat en la femme fatale, la dona independent que trenca totes les barreres imposades per els homes, el vers lliure que fica en perill les normes d’una societat burgesa i patriarcal.

Argument

Carmen està ambientada en Sevilla (España) al voltant del 1820, i la protagonitza una bella gitana de temperament ferotge. Carmen, obrera, marginal, seductora, viu i ama com vol, i es veu impedida a la tragèdia pel seu radical sentit de la llibertat. Lliure amb el seu amor, sedueix l’oficial don José, un soldat inexpert. Ha confós la promesa d’una nit d’amor amb un jurament d’amor etern. La relació de Carmen l’oficial motiva que aquest rebutgi el seu anterior amor, s’amotini contra el seu superior i com desertor s’uneixi a un grup de contrabandistes. Finalment, quan ella aboca el seu amor en el torero Escamillo, els cels impulsen a don José a cometre l’assassinat de Carmen.
 
En aquesta òpera comptarem amb la direcció musical del mestre Patrick Fournillier i amb les veus de Béatrice Uria-Monzon, Nikolai Schukoff, Massimo Cavalletti, Evelin Novak, Francisco Vas, Núria Vilà, Itxaro Mentxaka, Álex Sanmartí i Marc Canturri. També comptarem amb l’Orquestra Simfònica i Cor del Gran Teatre del Liceu.

Aquesta òpera també es representarà els següents dies:

20, 23, 29 d’abril de 2015 a las 20:00h
26 d’abril de 2015 a las 17:00h
2 de maig de 2015 a las 20:00h