Notícies

ARABELLA

Richard Strauss: Arabella

Us recordem que el proper dilluns, 17 de novembre de 2014, a les 20.00 hores, tindrà lloc l’estrena de l’òpera Arabella  de R. Strauss.


Comèdia lírica en  tres actes. Llibret d’Hugo von Hofmannsthal.

Estrenada l’1 de juliol de 1933 a la Staatsoper de Dresden. Estrenada al Gran Teatre del Liceu el 7 de gener de 1962 on debutà la soprano Montserrat Caballé.

Amb Arabella, Richard Strauss torna a la comèdia situada a Viena, com havia fet amb la seva obra més famosa, El cavaller de la rosa. En un ambient de decadència a l'Àustria de 1860, l'amor i l'interès es barregen quan el comte Waldner vol casar la seva filla amb algun pretendent que alleugi la pobresa de la família. Strauss, que donava tanta importància a la qualitat literària de l'argument, va haver d'acabar la música per a aquesta òpera sense el seu gran llibretista, l'escriptor Hugo von Hofmannsthal.
La comtessa Adelaida fa que li pronostiquin el futur. Com a resultat de l'addicció del joc del comte, la família Waldner s'arruïnarà a menys que la seva filla Arabella es casi amb un home ric. La comtessa creu que ha de ser el comte Elemer, pretendent que Arabella ja va rebutjar. Com els Waldner no poden permetre's casar les seves dues filles, vesteixen a la filla menor, Zdenka, com un xicot, i la presenten com "Zdenko". L'endevinadora de cartes prediu que les coses poden empitjorar si els Waldner tenen una altra filla, la qual cosa redueix les possibilitats de Zdenka de trobar una història amorosa amb final feliç. La filla menor està enamorada de Matteo, un oficial sense diners que estima Arabella. Per evitar que ell es suicidi, Zdenka li escriu cartes d'amor que firma amb el nom d'Arabella. Al mateix temps, Arabella és pretesa per tres cavallers: Elemer, Dominik i Lamoral, però s'ha enamorat a primera vista d'un estrany a qui ha vist al passar pel carrer. El comte Waldner, totalment arruïnat, ha escrit a tots els seus amics perquè l'ajudin econòmicament, però sense èxit. Waldner confiava que un vell croat li respongués, a qui fins i tot ha tramès un retrat d'Arabella, proposant-li matrimoni. El nebot del croat, Mandryka, apareix. El seu oncle ha mort i ell, el seu hereu, ha rebut la carta i el retrat. S'ofereix en matrimoni a Arabella i dóna diners a Waldner. Matteo li pregunta a Zdenka quan rebrà una altra carta d'Arabella. Zdenka li diu que en rebrà una aquest mateix vespre, en el ball.
En un saló de ball Arabella coneix Mandryka, qui resulta ser el seu fascinant desconegut. Mandryka li parla de la seva vida i els costums del seu país, en el que les joves ofereixen als seus enamorats un got d'aigua com a senyal d'acceptació del matrimoni. Zdenka li dóna a Matteo la clau de l'habitació pròxima a la d'Arabella, prometent-li que Arabella es reunirà amb ell. Mandryka sent la proposta i, boig de gelós i decepció, suscita tots els comentaris, ballant amb Fiakermilli, la bella del ball. Els Waldner insisteixen en el fet que parli amb Arabella per a aclarir les coses.
En la recepció de l'hotel Arabella es creua amb Matteo. Com Arabella està enamorada de Mandryka i Matteo ho està d'ella i a més creu que acaba de fer l’amor amb ella, la seva conversa és al mateix temps confusa i emotiva. El comte, la comtessa i Mandryka arriben en aquest moment, creixent la confusió. Llavors arriba Zdenka, sense disfressa, declarant que ha estat ella la que ha fet l’amor amb Matteo i que pretén ofegar-se. Al final s'aclareix la situació. Matteo descobrix que les cartes van ser falsificades per Zdenka, amb qui accepta casar-se. Mandryka es queda sol, per a reconsiderar el seu comportament indecorós, pensant que ha perdut a Arabella. No obstant això, Arabella baixa l'escala amb un got d'aigua, en senyal de reconciliació i de matrimoni.
        
En aquesta òpera comptarem amb la direcció musical del mestre Ralf Weikert i amb les veus de Anne Schwanewilms, Ofelia Sala, Alfred Reiter, Michael Volle, Doris Soffel, Will Hartmann entre d’altres. També comptarem amb l’Orquestra Simfònica i Cor del Gran Teatre del Liceu. És una producció de l’Oper Frankfurt.


Aquesta òpera  tambè es representarà els següents dies:

20, 26 i 29 de novembre de 2014 a les 20:00h

23 de novembre de 2014 a les 18:00h